Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
424KB

Iz davnine duhu darujmo život u umjetnom ruhu

Ove se godine navršava 150 godina od rođenja Ivane Brlić-Mažuranić čija se djela čitaju u osnovnoj školi. Zbog važnosti hrvatske književnice, odlučile smo pokrenuti projekt Iz davnine duhu darujmo život u umjetnom ruhu kojim smo nastojale likove iz davnine oživjeti i prikazati na jedan potpuno nov način. Cilj je projekta zainteresirati učenike za hrvatsku spisateljicu, pobuditi u njima želju za čitanjem i njegovati tradicijske i kulturne vrijednosti što je u današnje vrijeme veoma teško ako uzmemo u obzir način na koji funkcioniraju današnje generacije. Kako bismo doskočile tom problemu i djeci približile djela koja su nastala veoma davno, koristile smo se umjetnom inteligencijom koja nam je pomogla da učenici Ivanina djela dožive na jedan drugačiji način. Kako je projekt cjelogodišnji, te smo mi sada tek na pola puta svojega projekta, na ovogodišnjemu CUC-u predstavile bismo radove koje smo do sada s učenicima napravile. Učenici su imali razne zadatke, a naglasak je bio na uspoređivanju učeničkih rezultata s onima do kojih su došli uz pomoć umjetne inteligencije. Tako su učenici samostalno crtali likove iz Ivaninih djela, a zatim su to činili i koristeći se alatom AutoDraw koji stvaranje vizualnih sadržaja čini zabavnim i lakim. Istraživali su o Ivaninu životu te pisali zamišljeni intervju sa spisateljicom, a potom su to napravili pomoću umjetne inteligencije, odnosno alata Chat GPT te se iznenadili što su u intervjuu koji je nastao djelovanjem umjetne inteligencije pronašli mnogobrojne pogreške. Također, pomoću umjetne inteligencije, otkrili su kako bi izgledali likovi iz Ivaninih djela, ali su i Ivanine naslovnice pretvarali u zanimljive 3D fotografije. Sve zadatke koje su učenici izradili objavljujemo na društvenoj mreži Facebook kako bi rezultati projekta bili dostupni i ostalim učenicima. Učenicima se svidio ovakav način rada, ali su ipak shvatili da umjetna inteligencija ne može u potpunosti prikazati ono što ljudska mašta može osmisliti.

Ciljana grupa: Interaktivno izlaganje prvenstveno je namijenjeno učiteljima koji rade u osnovnoj školi. Iako su predstavljeni sadržaji najbliži učiteljima Hrvatskoga jezika metode se mogu prilagoditi i ostalim školskim predmetima, ali i radu školske knjižnice.

Potrebna predznanja: Od polaznika se ne očekuju posebna predznanja jer će predavačice prikazati rad s umjetnom inteligencijom te njezine prednosti i mane.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Ivona Tabak
OŠ Ivana Lovrića
Croatia

Ivona Tabak, profesor je njemačkog jezika i informatologije. Zaposlena je u OŠ Ivana Lovrića u Sinju na mjestu školske knjižničarke. Završila je opću gimnaziju u Njemačkoj i Filozofski fakultet u Zagrebu. Od 2005. radi u OŠ Ivana Lovrića, a od 2020. je promovirana u zvanje mentora. Redovito dijeli primjere prakse i objavljuje radove u stručnim časopisima.

Vesna Samardžić
Oš Ivana Lovrića
Croatia

Vesna Samardžić, profesor je hrvatskoga jezika i književnosti. Zaposlena je u OŠ Ivana Lovrića u Sinju na mjestu učitelja hrvatskoga jezika. Završila je opću gimnaziju u Sinju i Filozofski fakultet u Zadru. Od 2009. radi u OŠ Ivana Lovrića, a od 2021. promovirana je u zvanje učitelja savjetnika. Redovito dijeli primjere prakse i objavljuje radove u stručnim časopisima.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC