Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »

The need for (educational) speed – kibernetička sigurnost i

Već nekoliko godina jasno je kako se zahtjevi za znanjima s područja kibernetičke sigurnosti povećavaju. To je uvjetovano razvojem tehnologije, novim vrstama napada, geopolitičkom situacijom u svijetu te proširenim zakonskim uredbama. Svi ovi čimbenici, o kojima ćemo nešto detaljnije govoriti u našoj prezentaciji, pridonose nestašici stručnjaka s područja kibernetičke sigurnosti.

Umjetna inteligencija kao tehnološka grana sa sobom donosi rizike koje stručnjaci kibernetičke sigurnosti moraju adresirati. S druge strane medalje, strojno učenje, analiza podataka, generativna umjetna inteligencija i druge metode koje možemo svrstati u umjetnu inteligencije već danas nadopunjuju temeljna znanja potrebna za analizu napada, praćenje i prepoznavanje počinitelja, konfiguraciju računalnih sustav, programiranje i kreiranje pravila za zaštitu od računalnih napada.

Na primjer, u Cisco Talos timu za zaštitu od kibernetičkih napada, uz tradicionalno poznavanje računalnih arhitektura, mrežnih protokola, programskih jezika i strojnih jezika, za kibernetičku sigurnost danas su jednako važna znanja s područja analize velike količine podataka (big data). Već danas se čini kako će inženjeri kibernetičke sigurnosti sutrašnjice biti vještiji u pokretanju podatkovnih upita i prompt inženjeringu nego u ručnom analiziranju mrežnih paketa ili izvršnih datoteka.

U našoj prezentaciji ćemo govoriti o novim zahtjevima za znanja u kibernetičkoj sigurnosti, novim radnim mjestima za koja ćemo morati educirati te prikazati na koji način u Cisco-u, kroz programe slobodne edukacije za učenike i predavače želimo pridonijeti smanjivanju nedostatka stručnjaka.

Ciljana grupa: Ciljana skupina su nastavnici srednjih i osnovnih škola, predavači na fakultetima te zaposleni u ICT sektoru.

Potrebna predznanja: Osnovna znanja u području kibernetičke sigurnosti.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Ivan Vanja Švajcer
Cisco Systems
Croatia

Ivan Vanja Švajcer viši je istraživač napada na računalne sustave u Cisco Talosu već 7 godina a bavi se istraživanjem zlonamjernih programa već više od 20 godina. Prije nego se zaposlio u Cisco Talosu, Vanja je radio kao glavni istraživač zlonamjernih programa u Sophosu i kao voditelj tima za Istraživanje i analizu kibernetičkih napada u Hewlett Packard Enterpriseu. Autor je mnogih stručnih tekstova i predavač na brojnim konferencijama kao što su RSA, Virus Bulletin, BSIdes, CARO, AVAR, BalCCon i druge. Od ožujka 2000, redoviti je kolumnist informatičkog časopisa Mreža.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC