Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »

AI iz kutije šibica

Sustavi umjetne inteligencije koji su u posljednjih nekoliko godina stekli globalnu popularnost, su često veliki i vrlo kompleksni i teško je, a ponekad i nemoguće, razumjeti kako rade i kako su došli do nekog od fascinantnih tekstova, crteža ili drugih rezultata koje su kreirali. Nemogućnost razumijevanja ovakvih sustava često izaziva nepovjerenje, pa i strah od novog i nepoznatog. Kako bismo demistificirali i objasnili jedan od načina na koji radi AI, rekreirali smo jednostavan model sustava umjetne inteligencije iz 1961. godine, pod nazivom MENACE(Matchbox Educable Noughts and Crosses Engine). Ovaj AI sustav, sastavljen od kutija šibica i sitnih perlica zorno pokazuje kako AI kroz puno pokušaja (i pogrešaka) može učiti i zaključivati. MENACE je kreirao AI znanstvenik Donald Michie, a primjer je sustava koji uči potkrepljivanjem (tzv. Podržano ili Potkrijepljeno učenje – en. Reinforcement Learning - RL). U ovoj radionici objasnit ćemo osnovne principe podržanog učenja, predstaviti sustav MENACE i pokušat ga naučiti igrati Križić – Kružić.

Ciljana grupa: Nastavnici informatike i srodnih predmeta osnovne i srednje škole

Potrebna predznanja: Za ovu radionicu nije potrebno nikakvo prethodno predznanje.

Broj sudionika: 50

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Tomislav Jagušt
Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Tomislav Jagušt je diplomirao i doktorirao računarstvo na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje je trenutno i zaposlen kao docent. Sudjeluje u izvođenju nastave iz niza kolegija povezanih uz programiranje i programsko inženjerstvo, a područja znanstvenog rada su mu računalom podržano obrazovanje, upotreba web i mobilnih tehnologija u obrazovanju i igrifikacija. Voditelj je FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA, i obrazovnih aktivnosti Hrvatske sekcije IEEE, suradnik na nizu projekata iz područja računalom podržanog obrazovanja i popularizacije STEM područja. Dobitnik je Državne nagradu za znanost 2018. godine.

Viktorija Šturlić-Tupek
Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Viktorija Šturlić-Tupek je studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. U slobodno vrijeme bavi se programiranjem, kulturom i širenjem znanja vezanih uz STEM područja.

Martin Ante Rogošić
Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Martin Ante Rogošić je student 3. godine FER-a. Rodom je iz Omiša, gdje je i stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U slobodno vrijeme bavi se razno raznim temama pa tako i popularizacijom prirodnih i tehničkih znanosti.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC