Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
94.9MB

Primjenom tehnologije do inkluzije uz Bek Vokale

Cilj interaktivnog izlaganja je prikazati sudionicima odgojno-obrazovnog procesa primjere dobre prakse pri upotrebi visokotehnoloških sredstava iz projekta e-Škole s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, neovisno radi li se o učenicima s teškoćama u razvoju ili darovitim učenicima. U izlaganju ćemo pokazati kako slijepi i slabovidni učenici samostalno koriste opremu dobivenu iz projekta e-Škole na prilagođen način, ali i kako pomoću te iste opreme prilagođavaju nastavne sadržaje za svoje kolege. Sudionici izlaganja vidjet će kako slijepi i slabovidni učenici snimaju podcast te ga uređuju pomoću umjetne inteligencije i kako za potrebe promocije smisleno koriste društvene mreže i poboljšavaju socijalnu uključenost. Također će biti prikazana i samostalna upotreba grafičkog tableta za stvaranje taktilnih i 3D karata, ali i za produktivno korištenje slobodnog vremena i kreativno izražavanje. Treći dio izlaganja bit će posvećen 3D printeru gdje će biti prikazano kako se dizajniraju i izrađuju materijale na brajici, ali i izvori gdje se mogu pronaći 3D modeli za slijepe i slabovidne. Prikazani primjeri dobre prakse omogućuju stvaranje učinkovitih preduvjeta koji doprinose jednakim obrazovnim mogućnostima za djecu s teškoćama u razvoju i njihovom boljem i uspješnijem uključivanju u društvo. Svi ovi alati i metode mogu se upotrijebiti i za rad s darovitim učenicima.

Ciljana grupa: Ciljana grupa su odgojno-obrazovni radnici

Potrebna predznanja: Nema potrebnih predznanja.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Mirko Milak
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"
Croatia

Mirko Milak rođen je 1985. godine. Diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stekao zvanje magistra edukacije povijesti. Od 2013. godine zaposlen je na poslovima nastavnika povijesti te je radio i u osnovnoj i u srednjoj školi. Od 2018. godine radi u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ te se specijalizirao za digitalizaciju i prilagodbu nastavnih materijala za slijepe i slabovidne učenike. Za učenike priprema digitalne materijale koji su u potpunosti prilagođeni radu s asistivnom tehnologijom. Sudjelovao je na CUC2022 i CUC2023 kao autor. Potaknut iskustvima s CUCa pokrenuo tjedni školski podcast u kojem sudjeluje velik broj učenika kroz multimedijsku grupu Bek Vokali. S motiviranom grupom učenika, uz podcast, izrađuju 3D modele za slijepe i slabovidne, snimaju prilagođene filmove i aktivno sudjeluju u javnom životu, te promiču svijest o slijepim i slabovidnim učenicima kao ravnopravnim članovima društva. Također je prilagođavao ispite za sve razine razine (školsko, županijsko i državno) iz predmeta Povijest.

Maja Šutalo
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"
Croatia

Maja Šutalo rođena je 3. ožujka 2005. godine u Metkoviću. Svojih prvih 10 godina života provela je u rodnom gradu Metkoviću, gdje je dio osnovnoškolskog znanja stekla u osnovnoj školi Stjepana Radića, a kasnije i u Zagrebu u osnovnoj školi Horvati. Sa 10 godina, zbog problema s vidom, preselila se u Zagreb sa svojom obitelji i tako započela novo poglavlje života. Paralelno je pohađala i završila osnovnu glazbenu školu. Nakon završene osnovne škole, upisala je žensku opću gimnaziju Družba sestara milosrdnica s pravom javnosti u kojoj je završila prvi razred. Zbog veće potrebe prilagodbe sadržaja zbog oštećenja vida školovanje je nastavila u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”, smjer poslovni tajnik. Sada je treći razred srednje škole. U Centru se pronašla u likovnoj umjetnosti i kao voditeljica podcasta. Pravilna prilagodba dala joj je veliki vjetar u leđa te joj je osigurana podrška za razvijanje vještina i kreativnosti. Ima veliku želju podijeliti svoja znanja i iskustva kako bi ukazala na mogućnosti osoba s invaliditetom.

Eron Moscarda
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"
Croatia

Eron Moscarda rođen je 26. svibnja 2006. godine u Puli. Osnovu školu završio je u Fažani. Tijekom osnovne škole uključio se u folklor te je bio i član dobrovoljnog vatrogasnog društva u Fažani 4 uzastopne godine. Nakon osnovne škole, zbog oštećenja vida, dolazi u Zagreb u Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, smjer poslovni tajnik. Tijekom dosadašnje tri godine školovanja pronašao se u skijanju te je član skijaškog kluba Sljeme. Osim skijanja aktivno se bavi i streljaštvom iz zvučne puške te je na natjecanju osoba s invaliditetom 2023. godine u Slavonskom Brodu osvojio zlatnu medalju. U školi je član multimedijske grupe Bek Vokali i zadužen je za snimanje i montažu podcasta i rad na 3D printeru. Centar „Vinko Bek“ mu je do sada puno pomogao oko nadilaženja poteškoća uzrokovanih oštećenjem vida te mu je pokazao da može puno više nego što zapravo misli i time mu otvorio nove ciljeve za budućnost. Zbog toga želi predstaviti svoj rad široj javnosti te ukazati što osobe s invaliditetom mogu ako imaju pravilne uvjete za rad.

Kiara Štefanac
Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek"
Croatia

Kiara Štefanac rođena je u Zagrebu 10. ožujka 2006. godine. Završila je osnovnu školu Medvedgrad i paralelno osnovnu glazbenu školu Rudolf Matz. Upisala je opću gimnaziju u Zaprešiću, ali zbog oštećenja vida prelazi u Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, smjer poslovni tajnik. U Centru „Vinko Bek“ do izražaja dolaze njena kreativne strana. Sudjeluju u radu multimedijske grupe Bek Vokali gdje je jedna od voditelja podcasta. Svoju kreativnost izražava i u digitalnom i u fizičkom obliku. Koristeći grafički tablet pomaže pri izradi taktilnih karata za slijepe, a i redovno na likovnoj grupi izrađuje prava umjetnička djela. Sudjelovala je u projektu „InDU – radionica inkluzivnog dizajna“ u organizaciji Studija dizajna i ustanove URIHO. Nakon sudjelovanja u projektu dobila je još veću želju da svojim radom promiče svijest o mogućnostima osoba s invaliditetom.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC