Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »

Smijemo li ne znati?

Sa gotovo 1, 5 milijardom aktivnih korisnika mjesečno, TikTok je četvrta po redu najpopularnija društvena mreža. Što ovu mrežu čini drugačijom (opasnijom) od ostalih? Uz činjenicu da je Tik Tok kineska društvena mreža zbog čega ne podliježe regulatornim mjerama tzv. Zapadnog svijeta (EU i SAD) te je gotovo nemoguće nadzirati sadržaj koji se na njoj objavljuje, to je i najnovija društvena mreža zbog čega je većini ljudi starijih od 25 godina nepoznanica koju ''koriste klinci''. Međutim, pogledamo li najpopularnije izazove ove aplikacije čije preglede brojimo u milijardama, jasno je da je opasnost koja dolazi iz Tik Toka nešto što nemamo luksuz ignorirati, pogotovo mi koji radimo s djecom i mladima. Unatoč činjenici da su neki objavljeni sadržaji poučni i korisni, broj i vrsta opasnih izazova nadmašuje sve dosad viđeno na ovakvim platformama. Neki od najopasnijih izazova: 1. Blackout Challenge - namjerno izazivanje nesvjestice 2. Benadryl Challenge – prekomjerno gutanje tableta protiv alergije 3. Skull Breaker Challenge – skupina djece skače jedan pored drugoga, na način da dvojica udaraju u noge trećeg kako bi pao na glavu što može dovesti do različitih ozlijede (frakture lubanje, paralize) ili čak smrti 4. Fire Challenge – prekrivanje tijela zapaljivom tvari koja se nakon toga zapali. Popularan među djecom od 12 i 13 godina. Mnoga su posljedično hospitalizirana zbog opeklina prvog i drugog stupnja 5. Cha Cha slide – kultna pjesma DJ Caspera izazvala je trend u kojem vozači tinejdžeri u tandemu voze automobile prema stihovima iz pjesme predstavljajući iznimnu opasnost za sudionike prometa 6. Penny Challenge – zaglavljivanje novčića između djelomično priključenog punjača mobitela i električne utičnice 7. Salt Challenge – prekomjerna konzumacija soli uz moguće kobne posljedice 8. Tide Challenge – konzumiranje tableta za perilicu suđa 9. Hit him in the balls challenge - Namjerno udaranje u testise 10. Ležanje na cesti/uz prugu

Ciljana grupa: Aktivnost je namijenjena svima koji rade posredno ili neposredno s djecom i mladima.

Potrebna predznanja: Nisu potrebna prethodno stečena znanja.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Snježana Matić
Strukovna škola Sisak
Croatia

U Strukovnoj školi Sisak na poslovima nastavnika matematike i informatike radi skoro 25 godina. Dosad je vodila 4 radionice i suautor je jednog interaktivnog predavanja na CUC-u. Dio je tima koje osmišljava matematičke radionice koje predstavljaju školu na Znanstvenom pikniku i Sajmu inovacija. Zadnju godinu vodi matematičke radionice za vrtićke uzraste.

Sonja Turk
Strukovna škola Sisak
Croatia

Na mjestu nastavnika engleskog i njemačkog u Strukovnoj školi Sisak radi preko 15 godina. Zadužena za vođenje svih društvenih platformi škole. Voditeljica tima koji stoji iza projekta "Zoomaj do ...",projekta koji je učenicima Strukovne škole u goste doveo ugledne, cijenjene i inspirativne predavače iz područja znanosti, psihologije, književnosti i umjetnosti. Na CUC-u 2021. imala je interaktivno izlaganje. Dio je tima nastavnica koje predstavljaju školu na Znanstvenom pikniku i Sajmu Inovacija, a zadnju godinu suautor je matematičkih radionica za vrtićku populaciju.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC