Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
751KB

Etički aspekti uporabe umjetne inteligencije u obrazovanju

U suvremenom obrazovanju, integracija umjetne inteligencije (AI) donosi brojne prednosti, ali istovremeno postavlja i niz etičkih pitanja koja zaslužuju pažnju i istraživanje. Ovo izlaganje posvećeno je proučavanju etičkih aspekata uporabe umjetne inteligencije u obrazovanju, s posebnim fokusom na etičko-pedagoške izazove i pravnu regulativu koja oblikuje ovu dinamičnu domenu. Tehnološki napredak, uključujući algoritamsko odlučivanje i personalizirano učenje, otvara vrata novim mogućnostima, ali istovremeno postavlja pitanja vezana uz privatnost, transparentnost, pristranost i zakonitost u obrazovnim procesima. Fokus je na odnosu između učitelja i učenika, gdje se istražuju implikacije stvaranja digitalnih asistenata za učitelje i utjecaj na tradicionalnu ulogu nastavnika. Dodatno, istražuju se etički izazovi u vezi s praćenjem učeničkog napretka, analizom podataka o ponašanju učenika i mogućim implikacijama na privatnost. Umjetna inteligencija može pomoći učiteljima da prate učenički napredak, ali istovremeno može dovesti do smanjenja interakcije između učitelja i učenika. Učitelji bi trebali biti svjesni ovog izazova i osigurati da se umjetna inteligencija koristi isključivo kao alat za poboljšanje učenja, a ne kao zamjena za ljudski kontakt. Umjetna inteligencija može pratiti učenički napredak i analizirati podatke u svrhu personalizacije učenja. Međutim, ovo može dovesti do problema s privatnošću i sigurnošću podataka. Učenici bi trebali biti obaviješteni o tome kako se njihovi podaci prikupljaju i koriste, a škole bi trebale osigurati da se podaci čuvaju na sigurnom.

Ciljana grupa: Svi polaznici zainteresirani za etička i pravna pitanja.

Potrebna predznanja: Nisu potrebna.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Sara Barba
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Sara Barba je stručna savjetnica u Sektoru za podršku obrazovanju u sklopu CARNET-a. Aktivno sudjeluje u različitim projektima, uključujući projekt “e-Sveučilišta” i projekt „BrAIn: Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju“. Tijekom 2022. i 2023. godine, Sara je obavljala funkciju tajnice na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike (Međunarodna znanstveno-stručna konferencija CUC 2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu i CUC 2023: Era digitalne zrelosti). Izražava poseban interes za područje umjetne inteligencije te je vodila AI izazov na konferenciji CUC 2023. Njena strast prema inovativnim tehnologijama, poput umjetne inteligencije, potiče je da istražuje mogućnosti koje AI pruža u području obrazovanja i unapređenja iskustva učenja. Uparujući strast prema novim tehnologijama s bogatim administrativnim iskustvom i obrazovanjem u polju filozofije, Sara je posvećena promišljanju i stvaranju poticajnih okruženja za učenje i suradnju u kojima svi uključeni teže etičkom, kritičkom i pozitivnom korištenju tehnologija za unapređivanje učenja i poučavanja.

Ljerka Čulina
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Iva Šimunović
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Iva Šimunović je viša stručna savjetnica u CARNET-u u službi za pravne i nabavne poslove. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, trenutno je studentica Poslijediplomskog specijalističkog studija Ljudska prava na Pravnom fakultetu u Osijeku. Završila je mini MBA „Legal Technologist“ i položila je Opći tečaj intelektualnog vlasništva u organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske i World intellectual property organization (WIPO). Uključena je u projekt „BrAIn: Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju“, a dio je GDPR tima CARNET-a koji rješava pitanja vezana uz obradu i zaštitu osobnih podataka.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC