Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »

Jesu li škole spremne na kibernetički incident?

Osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj imaju različite razine svijesti o kibernetičkoj sigurnosti što ima izravan utjecaj na stanje kibernetičke sigurnosti u ustanovi. Radionica će poslužiti za uvježbavanje spremnosti i odgovora na kibernetički incident koji pogađa školu. Kroz igranje uloga sudionici će imati priliku iskustveno učiti i uvježbavati odgovor na incident iz pozicije različitih uloga unutar institucije i primjene postojećih procedura kako bi se uvježbali postupci upravljanja incidentom, krizne komunikacije i pravovremenog uključivanja svih relevantnih dionika. U okviru posebno izrađenog scenarija kibernetičkog napada na informacijske sustave u školi sudionike će se uvesti u tzv. table top vježbu čiji je cilj identifikacija zajedničkih snaga i otkrivanje područja poboljšanja u procesima reakcije na posljedice koje može donijeti kibernetički incident. Izvježbat će se procesi i procijeniti sposobnosti obrazovnog sektora za razvoj pravovremene i odgovarajuće komunikacije tijekom napada uz održavanje povjerenja javnosti, institucija i korisnika. Ispitat će se sposobnosti koordinacije unutar škole, obrazovnog sektora i ostalih nacionalnih tijela koja je potrebno uključiti u rješavanje krizne situacije. Ključno je da u vježbi sudjeluju ravnatelji, predstavnici stručnog, administrativnog i nastavničkog osoblja. U okviru scenarija dolazit će do novih događaja i informacija tako da scenarij što vjerodostojnije simulira stvarni događaj. Sudionike/igrače će voditi voditelji vježbe koji će određivati dinamiku i koordinirati pojedine zadatke te će izvještavati o zaključcima i davati sudionicima povratne informacije o tijeku vježbe. Ključno je za sam format i proces vježbe da se ona odvija u okruženju bez stresa, osjećaja krivnje i bez osuđivanja te se očekuje da tijekom vježbe dođe do neslaganja i različitih mišljenja i stavova što je vrlo blisko i stvarnim životnim situacijama. Cilj vježbe je da se ojačaju sposobnosti sudionika i da se iskustveno prođu mogući scenariji kibernetičkih napada u obrazovnom sustavu.

Ciljana grupa: ravnatelji stručno osoblje administrativno osoblje nastavničko osoblje

Potrebna predznanja: Nisu potrebna predznanja.

Broj sudionika: 30

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Marina Dimić Vugec
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Marina Dimić Vugec je voditeljica Odjela za upravljanje kibernetičkom sigurnošću u Službi za obradu incidenata i upravljanje sigurnošću u Sektoru Nacionalni CERT. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u osmišljavanju, organiziranju i provedbi različitih tipova radionica i vježbi. Sudjeluje u nacionalnim i europskim kibernetičkim vježbama. Predstavnica je CARNET-a / Nacionalnog CERT-a u radnim skupinama ENISE - Europske agencije za kibernetičku sigurnost koje se bave podizanjem svijesti i edukacijama o kibernetičkoj sigurnosti, GÉANT projektne radne skupine za podizanje svijesti o kibernetičkoj sigurnosti akademske zajednice te koordinira aktivnosti povodom Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti.

Žaklina Šupica
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET
Croatia

Žaklina Šupica diplomirala je informatiku i pedagogiju te magistrirala korporativno upravljanje informacijama. Zaposlena je u CARNET-a kao voditeljica Odsjeka za edukaciju i informiranje o kibernetičkoj sigurnosti u Sektoru Nacionalnog CERT-a, u čvorištu Rijeka. Radi na aktivnostima podizanja svijesti i edukacije o kibernetičkoj sigurnosti te poslovima savjetovanja o sigurnosnim politikama. Članica je projektnog tima koji se bavi razvojem pametne kibernetičke sigurnosti korištenjem AI alata te projektnog tima koji radi na implementaciji sustava kvantne komunikacije, na segmentu kvantne kriptografije.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC